Koncentrat białek serwatkowych WPC

OPIS PRODUKTU

Jest wytwarzany poprzez wysuszenie rozpyłowe płynnego koncentratu białek serwatkowych otrzymanego z koncentratu słodkiej serwatki, który został przetworzony za pomocą procesu ultra-filtracji. Ultrafiltracja usuwa w pewnym stopniu niektóre składniki mineralne wraz z laktozą, w wyniku tego procesu wzrasta więc relatywnie poziom białka.

ZASTOSOWANIE

Używany jest do produkcji mieszanek w proszku, zup, sosów, dressingów itp. oraz do wzbogacania w białko produktów odżywczych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – jasnokremowa do kremowej.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty białkowy, bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o wadze 700 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

60%protein | 70%protein | 80%protein
Białko (%) min. 60,0 | min. 70,0 | min. 80,0
Tłuszcz ogółem (%) max. 6,0 | max. 8,0 | max. 10,0
Wilgotność (%) max. 6,0 | max. 6,0 | max. 6,0
Popiół (%) max. 7,0 | max. 5,0 | max. 3,0
pH min. 6,0 | min. 6,0 | min. 6,0
Rozpuszczalność (ml) max. 1,0 | max. 1,0 | max. 1,0
Węglowodany/g w tym laktoza max. 25,0 | max. 16,0 | max. 7,0
Zanieczyszczenia (dysk) max. B | max. B | max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 20.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10