Jest uzyskiwana z serwatki podpuszczkowej po uprzednim jej zagęszczeniu, krystalizacji i wysuszeniu rozpyłowym. Produkt ten nie zawiera konserwantów, innych dodatków chemicznych, substancji obcych i zanieczyszczeń.
Stosuje się ją do produkcji ciastek, pieczywa, cukierków, jogurtów, lodów, serów przetworzonych, napojów, wyrobów garmażeryjnych i wielu innych.
Barwa – białokremowa, jednolita.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, czysty, lekko słony bez obcych zapachów i posmaków.
Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.
Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.
Białko (%) | min. 11,0 |
Tłuszcz ogółem (%) | max. 1,5 |
Wilgotność (%) | max. 4,0 |
Popiół (%) | max. 8,5 |
pH | min. 6,0 |
Węglowodany/g w tym laktoza | min. 72,0 |
Zanieczyszczenia (dysk) | max. B |
Ogólna liczba drobnoustrojów/g | max. 30.000 |
Salmonella /25 g | nieobecne |
Antybiotyki | nieobecne |
Listeria monocytogenes/25g | nieobecne |
Enterobacteriaceae/g | <10 |
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g | <10 |