Proszek karmelowy

OPIS PRODUKTU

Jest uzyskiwany na drodze suszenia rozpyłowego starannie dobranej mieszanki tłuszczu roślinnego, mleka w proszku, białek serwatkowych, cukru, karmelu i aromatu toffi.

ZASTOSOWANIE

Dzięki specyficznym cechom smakowym znalazł zastosowanie przy produkcji kremów, deserów, wyborów piekarniczych i cukierniczych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – brązowa, jednolita.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – słodki, karmelowy z zapachem toffi.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Białko (%) min. 16,0
Tłuszcz ogółem (%) min. 22,5
Wilgotność (%) max. 4,0
Popiół (%) max. 5,0
pH min. 6,0
Węglowodany/g w tym laktoza max. 52,0
Zanieczyszczenia (dysk) max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. 30.000
Salmonella /25 g nieobecne
Antybiotyki nieobecne
Listeria monocytogenes/25g nieobecne
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10