Ser Marszowicki

OPIS PRODUKTU

Długodojrzewający ser typu Gruyère, wytwarzany z mleka krowiego pasteryzowanego, zaliczany do serów twardych podpuszczkowych

ZASTOSOWANIE

Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.

CHARAKTERYSTYKA

Kolor – jasnożółty, jednolity.
Konsystencja – elastyczna, zwarta, brak lub nieliczne okrągłe oczka.
Smak i zapach – lekko pikantny, lekko kwaskowy

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera w bloku – 90 dni, w porcjach 71 dni, w plastrach 46 dni, wiórki – 66 dni.

OPAKOWANIE

W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, opakowanie typu otwórz-zamknij, karton.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Tłuszcz w s.m. (%) 45,0
Tłuszcz /100g 28,0
Białko /100g 28,0
Sól (%) max. 2,5

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Staphylococcus aureus <100 jtk/g
Listeria monocytogenes nieobecne
Escherichia coli <100 jtk/g