Wyprodukowano ze śmietanki pasteryzowanej z dodatkiem barwnika – karotenów.
Wszystkie grupy konsumenckie w tym dzieci od 12 miesiąca życia. Do bezpośredniego spożycia, nie należy smażyć.
Smak i zapach czysty lekko kwaśny mlekowy, konsystencja zwarta, smarowna – dopuszczalna lekko twarda i lekko mazista, barwa jednolita.
Przechowywać w temperaturze nie wyższej niż 10°C. Okres przydatności 40 dni.
Kostka – 100 g, 170 g, 200 g. Opakowanie zbiorcze – 5,4 kg, 6 kg, 6,4 kg, 10 kg, 25 kg.
Zawartość tłuszczu (%) | min. 60,0 |
Zawartość wody (%) | max. 38,0 |
pH plazmy | 4,5 – 6,9 |
Kwasowość tłuszczu | max. 2 |
Salmonella /25g | nieobecne |
Listeria monocytogenes /25g | nieobecne |
Bakterie z grupy coli /1g | nieobecne |