Mleko w proszku odtłuszczone otrzymuje się z mleka, po wcześniejszej standaryzacji poziomu białka, przy użyciu permeatu z mleka, a następnie odparowanie z niego wody na próżniowej wyparce opadowej i wysuszeniu metodą rozpyłową.
Stosowane jest jako dodatek do produkcji wyrobów piekarniczych, cukierniczych, mleczarskich, wyrobów garmażeryjnych, kremów, sosów, mrożonych deserów i wielu innych produktów spożywczych.
Barwa – biała do lekko kremowej.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, czysty, słodki bez obcych zapachów i posmaków.
Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 24 miesiące.
Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.
Białko w suchej masie beztłuszczowej (%) | min. 34 |
Tłuszcz ogółem (%) | max. 1,25 |
Wilgotność (%) | max. 4,0 |
Popiół (%) | max. 8,3 |
pH | 6,5-6,7 |
Węglowodany/g w tym laktoza | max. 56,0 |
Kwasowość miareczkowa (%) ADPI | max. 0,15 |
Zanieczyszczenia (dysk) | max. B |
Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. | max. 10.000 |
Salmonella/25g | nieobecna |
Antybiotyki | nieobecna |
Listeria monocytogenes/25g | nieobecna |
Enterobacteriaceae/g | <10 |
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g | <10 |