Mleko w proszku odtłuszczone

OPIS PRODUKTU

Mleko w proszku odtłuszczone otrzymuje się z mleka, po wcześniejszej standaryzacji poziomu białka, przy użyciu permeatu z mleka, a następnie odparowanie z niego wody na próżniowej wyparce opadowej i wysuszeniu metodą rozpyłową.

ZASTOSOWANIE

Stosowane jest jako dodatek do produkcji wyrobów piekarniczych, cukierniczych, mleczarskich, wyrobów garmażeryjnych, kremów, sosów, mrożonych deserów i wielu innych produktów spożywczych.

CHARAKTERYSTYKA

Barwa – biała do lekko kremowej.
Wygląd – proszek sypki, jednolity bez zbryleń.
Smak i zapach – swoisty, czysty, słodki bez obcych zapachów i posmaków.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Temperatura przechowywania nie wyższa niż 25°C i wilgotność względna nieprzekraczająca 75%. Okres przydatności do spożycia 24 miesiące.

OPAKOWANIE

Sposób pakowania: 25 kg worki papierowe 3 lub 4-warstwowe z wkładką z folii polietylenowej, zgrzewane i zamykane taśmą typu easy open lub zaszywane z nakładką papierową, lub worki big-bag z polipropylenu powlekane polietylenem o zawartości od 500 do 1000 kg.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Białko w suchej masie beztłuszczowej (%) min. 34
Tłuszcz ogółem (%) max. 1,25
Wilgotność (%) max. 4,0
Popiół (%) max. 8,3
pH 6,5-6,7
Węglowodany/g w tym laktoza max. 56,0
Kwasowość miareczkowa (%) ADPI max. 0,15
Zanieczyszczenia (dysk) max. B

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Ogólna liczba drobnoustrojów/g max. max. 10.000
Salmonella/25g nieobecna
Antybiotyki nieobecna
Listeria monocytogenes/25g nieobecna
Enterobacteriaceae/g <10
Liczba gronkowców koagulazododatnich/g <10