Ser typu holenderskiego.
Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.
Kolor – jednolity w całej masie, w serach niebarwionych zbliżony do barwy białej, w serach barwionych barwa lekko żółta do żółtej.
Konsystencja – elastyczna, lekko miękka, jednolita w całej masie.
Smak i zapach – łagodny aromatyczny, lekko kwaśny, lekko pikantny w serach starszych.
Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera 90 dni.
W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, karton.
Tłuszcz /100g | 27,0 |
Białko /100g | 26,0 |
Sól (%) | max. 1,3 |
Staphylococcus aureus | <100 jtk/g |
Listeria monocytogenes | nieobecne |
Escherichia coli | <100 jtk/g |