Gouda

OPIS PRODUKTU

Ser typu holenderskiego.

ZASTOSOWANIE

Do bezpośredniego spożycia lub jako półprodukt dla przemysłu spożywczego.

CHARAKTERYSTYKA

Kolor – jednolity w całej masie, w serach niebarwionych zbliżony do barwy białej, w serach barwionych barwa lekko żółta do żółtej.
Konsystencja – elastyczna, lekko miękka, jednolita w całej masie.
Smak i zapach – łagodny aromatyczny, lekko kwaśny, lekko pikantny w serach starszych.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA I OKRES PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA

Produkt powinien być przechowywany w czystym, suchym, jasnym przewietrzonym magazynie. Temperatura przechowywania od 0°C do 10°C. Okres przydatności sera 90 dni.

OPAKOWANIE

W zależności od rodzaju gramatury i struktury sera worek foliowy, worek foliowy termokurczliwy, opakowanie typu flowpack, karton.

PARAMETRY FIZYKOCHEMICZNE

Tłuszcz /100g 27,0
Białko /100g 26,0
Sól (%) max. 1,3

PARAMETRY MIKROBIOLOGICZNE

Staphylococcus aureus <100 jtk/g
Listeria monocytogenes nieobecne
Escherichia coli <100 jtk/g